Boeken voor opvoeders

Een prachtig boek over de ontwikkelingsfases van kinderen is De magische wereld van het kind, geschreven door Selma Fraiberg. Hierin beschrijft ze de ontwikkeling in de eerste zes jaren van het kind en inmiddels is dat een standaardwerk voor ouders. 666788470Een leuk en leerzaam boek over de invloed van de plaats in een gezin is het boek Waarom ben ik mijn broertje niet? geschreven door K. Konig.

 

Niet alle kinderen hebben een veilige jeugd gehad. Het boek Niemandskinderen van Carolien Roodvoets beschrijft de gevolgen van zo’n jeugd.

 

 

 

Het drama van het begaafde kind

Alice Miller schreef Het drama van het begaafde kind, met als ondertitel Op zoek naar het ware zelf.

 

Over de problematiek van  adoptiekinderen zijn ook veel boeken verschenen. Bodemloos bestaan van Geertje van Egmond beschrijft de problemen die kunnen ontstaan als een kind op jonge leeftijd zich niet kan hechten. Zij ziet dat als een emotionele handicap, die reeds in de allereerste levensfase ontstaat door een tekort aan of zelfs totale afwezigheid van affectie, emotionele betrokkenheid, verzorging en voeding.

 

 

1001004010209155En een boek dat spraakmakend is en veel reacties heeft los gemaakt is Strijdlied van de tijgermoeder door Amy Chua.

In Het puberende brein beschrijft Eveline Crone wat er in de hersenen plaats vindt als je een puber bent. Leerzaam voor ouders EN pubers.content

Mark Haddon schreef Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, een boek dat
leest als een detective en dat laat zien hoe Christopher, een jongen met Asperger, naar de wereld kijkt.