Een uurhoek is een horoscoop die je maakt voor het moment van een vraag of voor het moment van een gebeurtenis. Hier zie je een voorbeeld van zo’n vraag:

Waar is mijn ring?

De vraagster had een kostbare ring geërfd van haar schoonmoeder die ze alleen bij bijzondere gelegenheden droeg. Ze was net verhuisd en gaf een feestje om dat te vieren. Ze wist zich te herinneren dat ze de ring op het aanrecht had gelegd omdat ze bezig was met de voorbereidingen van de hapjes. Haar man had haar nog gewaarschuwd dat die plek niet echt veilig was. Na het feest merkte ze dat ze de ring niet aan haar vinger had zitten. Ze zocht op alle denkbare plekken, maar van de ring geen spoor. Dat was het moment van de vraag: waar is mijn ring?

De vraagster heeft Jupiter als haar aanduider en Jupiter vinden we in Boogschutter in zijn eigen teken. Jupiter als aanduider van de vraagster geeft meteen een beeld: geen oog voor detail, bezig met grote zaken… De vraagster heeft Boogschutter als ascendant en dat maakt de uurhoek heel toepasselijk.: de vraag is gegrond. De ring wordt gesymboliseerd door Venus, hoe toepasselijk, en met Venus in het teken van haar verhoging, Vissen, en in receptie met Jupiter, wordt de kostbare ring heel goed beschreven. Eerst moeten we kijken of de ring gevonden gaat worden. Daar hebben we goede aanwijzingen voor: Venus loopt toe naar Jupiter, heer 1, een vierkant met receptie. Dat geeft aan dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar de receptie is heel gunstig.ring

Hoe is ze de ring kwijt geraakt? Het laatste aspect van Jupiter was het sextiel naar de zon. De zon is geen kwaadaardige planeet en ook het sextiel is een goed aspect. We kunnen aannemen dat de ring niet gestolen is, maar misplaatst. Het laatste aspect van de maan was de oppositie naar Venus: te druk met huishoudelijke zaken en het beredderen van het feest is hier de oorzaak. De maan gaat een vierkant maken met Jupiter, maar voor het zover is, is daar eerst nog de oppositie met Uranus en de driehoek met Mars. Dat laat frustratie zien voordat de ring gevonden wordt. Met de zon boven de horizon en het vierkant van de maan naar Jupiter EN de noordknoop op de ascendant, hebben we genoeg aanwijzingen dat ze de ring terug zal vinden. Waar moet ze zoeken?  De aanduider van de ring staat in het zelfde teken als de ascendant, dat laat zien dat de ring dichtbij is. Venus staat tussen andere planeten in en heer 4, aanduider voor de plaats, staat conjunct Venus. Dat geeft aan dat de ring in een omgeving is waar meer mooie spullen worden bewaard. Tweelingen op cusp 4 en de maan in het teken Maagd, geeft een kast, een plek van de grond en in de buurt van water in brede zin. Ook hier heeft zoeken weinig zin: de ring komt naar de vraagster toe en dat zal totaal onverwacht zijn: Uranus. Ze vond de ring per toeval in een kast in de kamer waar mooi serviesgoed staat uitgestald. De ring lag in een kommetje, dat gebruikt werd voor sauzen. De kast stond aan de noordkant van de kamer en in de kast stond het kommetje aan de oostkant, zoals gesymboliseerd wordt door de uurhoek.